|
جمعه 27 مهر 1403
کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد UNCAC
United Nations Convention against Corruption
کنوانسیون جهانی مبارزه علیه فساد به عنوان اولین سند معتبر بین المللی و دارای ضمانت اجرا درخصوص پیشگیری از فساد تلقی می شود.
این کنوانسیون از ابتکارات مهم سازمان ملل متحد بوده که از طرف دفتر پیشـگیری از جـرم و مـواد مخـدر سـازمان ملـل متحـد( UNODC ) تدوین شده است.
این کنوانسیون بـا حضـور اعضـای برجستهUNODC ، تصمیم گیران و رهبران سیاسی و اقتصادی جهان برای یـافتن راهکارهـای عملـی پیشـگیری از فساد و مقابله با آن تشکیل شد. این کنوانسیون به نام، کنوانسیون مریدا نیز خوانده می شود.
کنوانسـیون یـاد شـده در 29 سـپتامبر سـال 2003 برابـر بـا مهرماه 1382 در مریـدای مکزیـک بـه تصـویب مجمـع عمومی سازمان ملل متحد رسید و پس از آن برای امضای دولت ها مفتوح بود و بالاخره مورد استقبال اکثریـت دولت هـا قرار گرفت.
جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 1382 به عنوان نخستین کشورهای امضا کننده به این کنوانسیون پیوست.
همچنین پس از تصویب قانون کنوانسیون مبارزه با فساد در مجلس شورای اسلامی ایران در سال 1385و تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1387 سرانجام در تاریخ فروردین 1388 جمهوری اسلامی ایران رسماً به عضویت کنوانسیون مذکور درآمد.
هیئت وزیران در اسفند ماه 1388 وزارت دادگستری را به عنوان مرجع ملی کنوانسیون تعیین کرد و برای هماهنگی میان دستگاههای اجرایی و قضایی در زمینه اجرای تعهدات کشورمان ذیل کنوانسیون، شورایی به نام کارگروه تخصصی مرجع ملی کنوانسیون مبارزه با فساد در وزارت دادگستری تشکیل شد.
در مقدمه این کنوانسیون در خصوص ارتباط بین فساد و سایر اشکال جرایم بهویژه جرایم سازمان یافته و جرایم اقتصادی از جمله پولشویی ابراز نگرانی شده است.
ماده۱۴ این کنوانسیون به " اقداماتی جهت پیشگیری از پولشویی" اختصاص دارد.
بند دو ماده 52 کنوانسیون از اعضا خواسته اقداماتی را به منظور پیشگیری و کشف انتقال عواید ناشی از جرم پولشویی بهعمل آورند.
در ماده ۵۴ به راهکارهای استرداد اموال از طریق همکاری بینالمللی اشاره شده و اقدامات ضروری بخش های قضایی نسبت به صدور دستور مصادره مال با منشا خارجی در مورد جرم پولشویی را خواستار شده است.
📩 متن کامل + قانون الحاق ایران
کنوانسیون سازمان ملل, مبارزه با فساد, مبارزه با پولشویی
|