مرحله اول - جایگذاری - ورود پولهای کثیف به سیستم مالی
اولین مرحله از فرآیند پولشویی، جایگذاری یا تزریق عواید حاصل از فعالیتهای مجرمانه به شبکه مالی رسمی با هدف تبدیل عواید مزبور از حالت نقدی به ابزارهای (داراییهای) مالی است. جایگذاری عواید حاصل از جرم میتواند با تقسیم وجوه کلان به مبالغ کوچکتر که چندان حساسیتبرانگیز نیست و سپردهگذاری آنها در بانکهای داخلی یا دیگر مؤسسات مالی رسمی و غیررسمی انجام شود یا برای سپردهگذاری در مؤسسات مالی خارجی به بیرون از مرزها انتقال داده شود یا برای خرید کالاهای پرارزش مانند آثار هنری، هواپیما، فلزات و سنگهای قیمتی به کار رود. این مرحله از منظر مجرمان پولشویی حساس و خطرناکترین مرحله است چراکه احتمال شناسایی و کشف اموال غیرقانونی آنان وجود دارد.
مرحله دوم - لایهگذاری - پنهان کردن منشأ اصلی پول
جداسازی عواید حاصل از فعالیتهای مجرمانه از منشأ یا فعالیتهای موجد آن، از طریق ایجاد لایههای پیچیدهای از معاملات یا نقلوانتقالات مالی چندگانه با هدف مبهم ساختن فرآیند حسابرسی و مجهول گذاشتن هویت طرفین اصلی معامله و ناممکن کردن ردگیری منشأ عواید مزبور است. این مرحله میتواند شامل معاملاتی مانند انتقال الکترونیکی سپرده باشد. نتیجه اینکه این مرحله پوشش قانونی و مشروع برای عواید حاصل از جرم مهیّا نموده و سبب آمادگی انتقال پولهای کثیف به کانالهای اقتصادی میشود. در این مرحله اگر شناسایی فرآیند کشف پولشویی بهموقع صورت نگیرد، پولشویی بلافاصله وارد مرحله نهایی خود میشود.
مرحله سوم- ادغام - ورود مجدد پول پاک شده به چرخه اقتصاد
آخرین مرحله در فرآیند پولشویی، یکپارچهسازی یا فراهمکردن پوشش ظاهری مشروع و توجیه قانونی برای عواید حاصل از فعالیتهای مجرمانه است. در این مرحله، درآمدهای نامشروع، با ظاهری قانونی و موجه وارد جریان اقتصاد قانونی و رسمی میشود و در قالب املاک، مستغلات، خودروهای لوکس و سایر داراییهای باارزش به دست مجرمان بازمیگردد. مراحل اساسی فرآیند پولشویی ممکن است بهصورت جداگانه و متمایز یا به طور هم زمان اتفاق بیفتد. چگونگی استفاده از این مراحل به سازوکارهای موجود مجرمان برای پولشویی و شرایط کاری آنان بستگی دارد.
کلمات کلیدی :
جایگذاریمراحل جرم پولشوییلایهگذاریادغامپنهان کردن منشأپولهای کثیف