به گزارش روزنامه تایمز آسیای مرکزی، این شاخص که توسط موسسه بازل در زمینه حکومتداری منتشر شده است، کشورها را از بالاترین تا پایینترین ریسک رتبهبندی میکند، به این معنی که جایگاه پایینتر قزاقستان نشان دهنده بهبود عملکرد و کاهش آسیبپذیری است.
طبق تحلیل اخیر، قزاقستان اکنون در میان سه کشور برتر در کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) قرار دارد و تنها ارمنستان (رتبه ۱۲۹) و مولداوی (رتبه ۱۱۲) از آن پیشی گرفتهاند.
امتیاز شاخص این کشور از ۴.۷۱ در سال ۲۰۲۴ به ۴.۶۵ در سال ۲۰۲۵ بهبود یافته است که نشاندهنده افزایش انعطافپذیری در اقدامات ضد پولشویی (AML) است.
در انتهای دیگر طیف کشورهای مستقل مشترکالمنافع، ترکمنستان (رتبه ۲۳)، تاجیکستان (رتبه ۳۰) و قرقیزستان (رتبه ۴۵) در میان ۵۰ کشور برتر با بالاترین ریسک پولشویی قرار گرفتند.
بلاروس (رتبه ۵۳)، آذربایجان (رتبه ۷۴)، ازبکستان (رتبه ۸۱) و اوکراین (رتبه ۸۲) کمی بهتر عمل کردند اما از نظر عملکرد کلی مبارزه با پولشویی، همچنان پشت سر قزاقستان قرار گرفتند.
در سطح جهانی، میانمار، هائیتی و جمهوری دموکراتیک کنگو بالاترین سطح ریسک را ثبت کردند. در مقابل، سان مارینو، ایسلند و فنلاند در صدر رتبهبندیها به عنوان کشورهایی با کمترین آسیبپذیری در برابر فعالیتهای پولشویی قرار گرفتند.
تحلیلگران هشدار میدهند که شاخص بازل حجم واقعی پولشویی را اندازهگیری نمیکند، بلکه کشورها را بر اساس ریسک بالقوه و ظرفیت نهادی آنها برای پیشگیری و مبارزه با جرایم مالی ارزیابی میکند.
در داخل کشور، قزاقستان نیز شاهد افزایش فعالیتهای اجرای قانون بوده است. در چهار ماه اول سال ۲۰۲۵، مقامات ۷۷ مورد جرم جنایی را تحت ماده قانونیسازی درآمدهای مجرمانه ثبت کردند که ۲.۸ برابر بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ است که ۲۸ مورد گزارش شده بود.
این ارقام به تشدید تلاشهای اجرای قانون و افزایش ظرفیت برای شناسایی و پیگرد قانونی جرایم مرتبط با پولشویی اشاره دارد.
کلمات کلیدی :
قزاقستانمبارزه با پولشوییرتبهبندی جهانی پولشوییریسک پولشویی